Blog Fashion

USE unused – the last pop-up store

Mindig is nyílt titokként volt számon tartva, hogy ha valaki a magyar divatvilágban szeretné megtalálni a saját számításait, az bizony igen nehéz feladatot vállal magára. A kapitalizmus kegyetlen törvényei ide is ugyan úgy betörtek: a nagy halak bizony felfalják a kisebbet, minden gondolkodás és lelkiismeretfurdalás nélkül. A magyar divattervezők pedig mindig is a kisebb halakat fogják képviselni ebben a történetben, szembe a hatalmas, fast fashion cégekkel.

A világunk felgyorsult, az emberek ingerküszöbe az egekben van, türelmetlenek és ugyan akkor gyorsan felejtenek. A slow fashion már nem képes kiszolgálni az állandóan változó igényeiket. Nem elégszenek meg a szezonálisan megújuló ruhákkal, a fél évente megérkező új kollekciókkal. Manapság már egy viselés után is képesek vagyunk ráunni a ruháinkra, ha valamivel kétszer szembetalálkozunk úgy érezzük, az már régi és ócska. Ezeket az igényeket pedig csak a fast fashion cégek tudják kiszolgálni, a hetente kétszer megjelenő új kollekciójukkal, alacsony áraikkal és cserébe silány minőségű ruháikkal.

Mindenki lélegzetvisszafojtva várja, hogy mi lesz a történet folytatása. A tervezők hogyan tudják felvenni a versenyt ebben az újonnan kialakult helyzetben. Ám arra senki nem számított, hogy pont a USE unused márka lesz az, aki belefáradva a harcba, a visszavonulás mellett dönt. Mindenkit sokkhatásként ért, amikor 2017-ben bejelentették, hogy végleg lehúzzák a rolót. Okként az európai textilipar válságos helyzetét és a piaci szegmens szerkezetének átalakulását hozták fel. Úgy érezték, ha megpróbálnak lépést tartani a fast fashion cégekkel, akik Ázsiában varratják meg ruháikat, olcsón beszerezhető anyagokból és még annál is olcsóbb munkaerővel, az az ő márkájuk magas minőségének rovására menne, amit viszont semmiképp nem szeretnének, hogy bekövetkezzen.

A legfélelmetesebb az egész történetben, hogy a USE unused mindig is az egyik leghíresebb és legsikeresebb magyar márkaként volt számon tartva a divatvilágban. Számos hazai és nemzetközi sikert tudhattak magukénak. Nem csak magyar, de több európai vezető divatmagazin címlapján és divatanyagaiban is szerepelt kollekciójuk. Legnagyobb sikerükként pedig a 2016-os riói nyári olimpiát szokták felemlegetni, ahol ők tervezték a magyar sportolóknak a formaruhájukat.

Egy olyan karriert és életutat futott be ez a márka, amiről minden kis, pályáján még csak most induló magyar tervező álmodik. És még ők is úgy érzik, hogy harcuk az olcsó fast fashion cégekkel és jelenlegi helyzettel a divatiparban hiábavaló és lehetetlen?

Most viszont úgy döntöttek, még egyszer utoljára felelevenítik a régi szép időket, mind azt a 13 évet, ami mögöttük áll és egy utolsó pop-up bolt keretein belül kiárusítják utolsó kollekciójuknak megmaradt darabjait. A ruhák most 80% kedvezménnyel érhetőek el. Furcsa és kissé vegyes érzelmeket kelt bennem a tény, hogy így még olcsóbban vehetjük meg ennek az ikonikus márkának a dizájner darabjait, mint azokban a bizonyos olcsó fast fashion üzletekben a futószalagon gyártott ruháit…

Ha viszont nem szeretnénk vásárolni, akkor is érdemes benézni a Paulay Ede utca 29. szám alatt található Projekt Showroomba, hogy magunkba szippantsuk a divattörténelem egy kis, épp eltűnő félben lévő darabját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*