Blog Fashion

BCEFW backstage pillanatok

Még mindig élénken emlékszem milyen is volt belépni életem első fashion weekjére. Csak álltam az ajtóban és néztem a hófehér boltíveket az alattuk elnyúló kifutóval. Akkor először éreztem azt, hogy most részese vagyok én is valaminek, ami tényleg igazán számít. Egy évvel ezelőtt még az is elérhetetlennek tűnt, hogy pusztán szemlélődőként részt vegyek egy ilyen divateseményen, most pedig már otthonos bejárója lettem a backstagek-nek. Ezt pedig már nem szívesen cserélném el semmilyen VIP karszalagra, kisestélyire és ingyen pezsgőre sem!

Első hallásra nem tűnik túlzottan megerőltetőnek vagy bonyolultnak a mi munkánk. Elsődleges feladatunk a modellek felöltöztetése a showk előtt. Ezzel együtt nem csak az adott ruhákért vállalunk felelősséget, de a modellünkért is, hogy időben fog megjelenni a kifutón, a megfelelő ruhában, megfelelő módon feladva. Nekünk kell számon tartani minden apró részletet, amivel a tervező megbíz minket. Ezért is fontos, hogy az elejétől a végéig jelen legyünk, a ruhapróbákat is beleértve.

Így hát mi mindent első kézből nézhetünk végig. Megcsodálhatjuk közelről a szetteket, ami talán a legnagyobb ajándéka az egész munkánknak. Hiszen a kint ülő néző csak pár pillanat erejéig látja a modelleket, amíg magabiztos léptekkel elsuhannak előttük a kifutón, mi viszont egész héten velük dolgozunk, alaposan megismerkedhetünk a ruhákkal, de még a tervezőikkel is. Végig nézhetjük az egész folyamatot, mi minden is zajlik le egy ilyen esemény mögött. Hogyan és mi alapján válogatják össze a tervezők a kifutóra szánt szetteket.

Ha kedvencet kéne választanom az idén bemutatott tervezők közül, gondolkodás nélkül az ABODI mellett tenném le a voksom. Igaz, ami igaz, a ruháik egyáltalán nem a visszafogottságukról lettek híresek, ezt pedig az új kollekciójukkal sem hazudtolták meg. Méltó visszatérés volt ez a hazai kifutóra. A tervezők a szettek és a látvány megtervezésénél minden egyes apró kis részletre odafigyeltek, aminek köszönhetően egy csodálatos, vibráló és felejthetetlen élményt nyújtott a bemutató.

Tomcsányi ruháinak már a próbák alatt teljesen elrabolták a szívemet. Ezek a színek, formák és minták azonnal felidézték bennem a szüleim meséit a szocialista évekről. Mint amikor egy kíváncsi kislány anyukájának régi ruhás szekrényében kutat valami kincs után.

A számomra eddig ismeretlen nevek közül Jiri Kalfar volt rám a legnagyobb hatással és nem csak csodálatos ruhái miatt, de a személye miatt is. Régen, kívülállóként mindig úgy gondoltam, hogy a tervezők elérhetetlenként járnak kelnek elefántcsonttornyukban még mi csak messziről szemléljük őket irigylésre méltó ruháik miatt. Azóta már rég tudom, hogy a valóságnak ehhez semmi köze nincs. Az alkotók mögött közvetlen, kedves olykor bolondos, de ugyan olyan emberek állnak, mint mi.

A NUBU nevét valószínűleg senkinek nem kell bemutatnom. És bár nem vagyok a minimalizmus nagy kedvelője – és szerintem ez senkinek nem olyan nagyon meglepő hír – viszont a NUBU ruháiból én is szívesen válogatnék. Az meg csak külön öröm, hogy ők a férfiakra is gondolnak, akikről sok designer könnyen megfeledkezik. Ilyenkor titokban igazat adok azoknak a panaszos férfi hangoknak, akik arról keseregnek, hogy sokkal nehezebb helyzetben vannak, amikor öltözködésről van szó. De talán idővel feléjük is jobban nyit majd a világ.

Nora Sarman ruhái már régóta a kedvenceim közé tartoznak. Bár öltöztetőként nem a leghálásabb feladat le és feladni a modellekre, hiszen a rengeteg gomb ki-be gombolgatása próbára teszi az ember türelmét, de a látvány kárpótol mindenért. Már régen eldöntöttem, hogy ha egyszer úgy alakul az életem, hogy valaki oltár elé kíván vezetni, egész biztos egy Nora Sarman ruhába szeretném ezt megélni. Igaz, ehhez valószínűleg már most lázas spórolásba kéne kezdenem…

JE SUIS BELLE azok közé a tervezők közé tartozik, akiket nem (csak) a ruháik miatt tisztelek annyira, hanem azért, amit képviselnek. Ahogy a kollekciójukban is mindig törekednek valami újat, valami szokatlant alkotni, úgy a bemutatókon is mindig előrukkolnak valami váratlan dologgal. Az idei meglepetésük Bocskor Bíborka volt, az Magashegyi Underground énekesnője, aki a finálét zárta, hosszú csillogó estélyi ruhájában.

Ha a legrészletgazdagabb kollekcióért díjat osztottak volna, egész biztos, hogy Kerényi Virág vihette volna haza idén ezt a címet. A sminkes szobában hatalmas volt a sürgés-forgás, ami külső szemlélőként  a káoszra hajazott leginkább. A fodrászoknak és sminkeseknek így is hatalmas elismerés jár, hiszen megállás nélkül dolgozták végig mind a három napot és még a bemutatók előtti utolsó másodpercekben is a modellek körül tüsténkedtek, hogy minden tökéletesen nézzen ki, mikor a show elindul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*